Tipy pro očištění a harmonizaci domova

Už jsem mnohokrát zmiňovala, že očista prostoru i sebe sama je poměrně důležitou součástí dnešního světa.

Ať chceme nebo ne, občas si domů přineseme (nebo někdo přinese) negativní energii, a pak se na takovém místě cítíme nedobře, nespokojeně, mohou nás trápit i zdravotní potíže.

Domov má být taková naše svatyně, útočiště před vnějším světem. Prostor klidu a ochrany.



Jak si tedy co nejlépe harmonizovat domov?

VYVĚTREJTE VŠECHNO ŠPATNÉ PRYČ
Jednoduchá a velmi účinná pomoc. Je prvním krokem očisty. Otevřeme pokud možno všechna okna a dveře a necháme vnější vzduch, aby prolétl domem a vzal s sebou na druhém konci ven to špatné. Vyklepeme během toho i peřiny, deky, polštáře. Čerstvý vzduch je nadevše.

ZAPÁLÍME SVÍČKU, TYČINKU, SMĚS
Aromatický kouř a vůně byly vždy součástí jakékoli očisty i magické práce. Hodí se svíčky či tyčinky s příměsí levandule, bílé šalvěje, rozmarýnu, klasického kadidla,...


OPRAVTE NEBO VYHOĎTE ZNIČENÉ VĚCI
Rozbitý nábytek, uražený porcelán, zničené, zlomené, věci...necháváte si je, že se někdy vyhodí? Budou hodit? Všechno co je staré, rozbité a zlomené v sobě nosí také starou, rozbitou a zlomenou energii - tedy nepříjemnou.
Totéž platí pro starožitný nábytek a doplňky. Máte rádi vetešnictví, starožitnictví? Já ano. Zbožňuju staré kousky, ať už nábytku, hodin, zrcadel...problém je, že nikdy nevíte, kdo byl jejich předchozí majitel a v jakém prostředí ta daná věc stála. Zkuste na daný kus položit ruce a cítit energii - je dobrá a příjemná? Nebo se cítíte špatně, oslabeně?
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že i příbuzní mohou mít doma takový nábytek, který vám nadělá mnoho škody - myšleno energeticky.

ÚKLID
Úklid není zrovna oblíbená činnost většiny z nás.
Podle Feng Shui si veškeré věci nechávají energii, kterou na sobě delší dobu mají - ta potom vytváří emocionální, mentální, fyzické i spirituální bloky v našem životě.
Všimněte si, že ve většině z nás vyvolává nepořádek a neuklizený dům únavu, stres, špatnou náladu...ale uklizený byt nebo dům, to už je něco jiného :-)
Používání ekologických a šetrných přípravků je už třešničkou na dortu.



VYUŽITÍ KAMENŮ
Mnoho lidí má rádo kameny. Využíváme jejich krásu a sílu ve špercích, někdo je má doma na nočním stolku, jako ozdoby pokojů...
Není od věci mít malé kousky kamenů položené všude možně po celém domě. Některé z nich velmi dobře absorbují negativní energii a chrání. Kameny lze sehnat nejen ve formě malých oblázků, ale i ve formě surové (což osobně doporučuji) nebo ve formě geod a krystalů (doporučuji ještě více, ovšem musíme počítat s tím, že cena takových kusů je poněkud vyšší). Dobře poslouží také vybroušené špice různých kamenů - např. křišťálu. Můžeme ale také použít turmalín, ametyst, růženín, prehnit,...

ROZEZNĚTE ZVON
Stačí malý zvoneček s jemným zvukem. Zvonění v místnosti rozechvívá jemné vibrace, uklidňuje naši mysl a negativní energii ruší a posílá pryč. Jednoduché, prosté.
Venkovní zvonkohry mají tutéž funkci.

BAREVNÉ ZDI
Ne každému se barevné zdi líbí, nebo si je může v místnosti dovolit. Osobně mám také raději klasickou bílou.
Pokud ale přece je malujete, dopřejte si teplé tóny (žlutou zejména).

STARÁ DOBRÁ SŮL
Účinky soli jsem zmiňovala už v několika předešlých článcích. Sůl je jednou z nejčistších surovin na Zemi.
Dokáže absorbovat negativní energii do sebe, a to i energii starou a dávnou.
Řešením je, nasypat do každého rohu místnosti trochu soli, nechat 48 hodin působit a poté vysát.
Podobně bude pracovat i sůl v mističce, která bude ponechána v místnosti 2-3 dny.
Lze použít sůl běžnou, kterou si připravíte k tomuto účelu, nebo sůl barevnou a již nasměrovanou na tuto práci.


STĚHOVÁNÍ
Pokud vás čeká stěhování do nového, snažte se vše uklidit, vyčistit a připravit před tím, než se doopravdy nastěhujete a přivezete věci. Vyčistíte tak jednou pro vždy zbytky po předchozím majiteli.

ROHY A KOUTY
Jedno z nejdůležitějších pravidel Feng Shui je odstranit pokud možno co nejvíce ostrých hran a rohů.
Do rohů umístěte kulaté doplňky, aby energie mohla volně proudit a nenarážet. Mohou to být lampy s kulatými stínítky, vázy, kulaté stolky, sedáky.

PŘIDEJTE ZRCADLA
Zrcadla souvisí s energií Chi. Nejen , že pročistí celkovou energii v domě, ale také pročistí vaši mysl. Jediné, čemu je potřeba se vyhnout, je směřování zrcadel do rohů místností. Podle tradice by zrcadla měla být v každé místnosti v domě.

SVĚTLÝ NÁBYTEK
Jednoznačně ta nejlepší volba. Jde o to, že tmavý nábytek je dost osobitý, pokud to mohu tak říci. Vytváří si množství vlastní energie. Navíc - všimli jste si někdy, že utřete prach a za pár hodin můžete znovu? Protože je to prostě na tmavém nábytku hned vidět? Že jsou na něm  mnohem více vidět různé záseky, díry...kdo má malé děti a zvířata, jistě chápe :-) Přemýšlejte, co to všechno ve vás vyvolá? Vztek, smutek, špatnou náladu?

VCHOD DO DOMU
Chraňte vchod do svého soukromí! Týká se to stejnou měrou i oken. Udržujte tyto oblasti čisté, nezaházené věcmi. V minulých článcích jsem se již zmínila o použití soli, vykuřování...zkuste to. Pomáhá to!



Starat se o dům, tedy vytvářet příjemné místo pro rodinu, je přeci zábava a povinnost veskrze milá a příjemná.

 



Zdroje obrázků: www.fengshui.about.com, karenthefengshuilady.com, pinterest.com,