Stará cesta - temné bohyně

Jak už mnozí z vás víte z FB nebo IG, jdu cestou tradičního čarodějnictví, které ctí rovnováhu ve všech směrech. Neexistuje pro mě nic jako bílá či černá magie, striktně dané dobro a zlo.

Na tuto cestu jsem byla nasměrována v dětství, a i když jsem si během mnoha let prošla vším možným a studovala mnohé, vždy jsem se vrátila k tomu původnímu, obyčejnému a tradičnímu přístupu.

Osobně jsem čím dál víc znechucená přístupem různých stránek a webů, které propagují JEN "to dobré" a pozitivní.


Chtěla bych vám hlavně ukázat, že to, co je považováno za temné není automaticky zlé. Že toho, čeho bychom se měli podle všeho obávat, se bát vůbec nemusíme.

Nikoho zároveň nenutím, aby tuto cestu vzal za svou, aby se slepě řídil vším, co je kde napsané. Pokud se na to necítíte, máte strach - nedělejte to.
Dejte si čas a sami uvidíte, kudy vás to povede.

Dnes bych se ráda věnovala bohyním, které jsou spjaty s těmi temnějšími světy. Opět - neznamená to, že jsou zlé. Jen procházejí závoji mezi světy a vstupují do míst, kam se málokdo odváží.
Odvážně vchází do podsvětí a věnují se oblastem, jimž se jiní vyhýbají - znovuzrození a smrti, ochraně, sexu, proroctví a stínové práci.
Jsou spojeny s mnoha mýty a legendami a patří mezi nejstarší bohyně světa. Některé z nich nastoupily svou temnou cestu teprve až v průběhu věků.



HEKATÉ

Hekaté je vládkyní podsvětí a královnou noci, je ochránkyní všech čarodějnic, často je považována za trojnou Bohyni nesoucí všechny 3 aspekty - Pannu, Matku a Stařenu (ráno - poledne - večer/noc). Z toho se také vyvozuje, že je královnou nebe, země i podsvětí. Je strážkyní spirituálního světa, temnou měsíční bohyní a dokáže vidět věci skryté hluboko ve stínech.















 

 





Je také patronkou křižovatek, chrání pocestné a pomáhá jim, pokud se ocitnou na opuštěných místech.

Umí nahlédnout hluboko do budoucnosti i přímo do podsvětí, kde má velikou moc.

Bdí nad všemi, kteří praktikují staré řemeslo.

Původně je Hekaté starořeckou titánkou a byla především bohyní Měsíce, porodů, novorozeňat a strážkyní cest. Pak se ale stále více spojovala s tajemnými a temnými silami a stala se vládkyní démonů.

Hekaté přináší štěstí, bohatství, lásku, cokoli budeme chtít. Také ale dokáže nahlédnout do každého koutku naší duše. Vidí všechno.
Pokud jí vzdáme patřičnou úctu (ostatně jako všem bohyním) povede nás životem a bude nad námi bdít až do skonání světa.



Mezi její nejznámější atributy patří tříhlavý pes, se kterým se prohání noční oblohou (ze zvířat pak také sova a had), dále pochodeň a Měsíc ve fázi novu. Také dýka a klíč.

Uctít ji můžete tak, že na křižovatku (nejlépe, pokud se takto kříží 3 cesty) přinesete obětiny (v noci nebo alespoň v podvečer). Dříve se obětovala zvířata, ale to dnes opravdu nutné není. Bohatě postačí jablka, plody trnky, rozinky, rybíz, med, skořice, myrha, pelyněk...
Jejími kameny jsou safír, měsíční kámen, černý turmalín, onyx, hematit, barvami černá, oranžová, zlatá, stříbrná.

Hekaté zavolejte v případě, že potřebujete ochranu, když potřebujete průvodce skrz temnotou a podsvětím, při věštění. Stačí, když zapálíte svíčku příslušné barvy, která té které bohyni přísluší,  poprosíte, promluvíte a poděkujete.



KÁLÍ

Kálí je starou hinduistickou bohyní smrti, stvoření, transformace a času. Je také nazývána Božskou Matkou. Často je zobrazována s náhrdelníkem z lidských lebek.

Disponuje obrovskou ničivou silou stejně jako obrovskou silou stvoření. Drží ve svých rukách čas, ovládá znovuzrození i chaos. Vládne změnám, kdy zbavuje starého a nechtěného a vytváří místo pro nové.
















 

 

 




Umí využít obrovské transformační energie a je naprosto jednoznačně spojena s aspektem ženské síly. Je divoká, nespoutaná, nevypočitatelná, ale není zlá.

Ačkoli se mnoho lidí obává právě té ničivé síly bohyně Kálí, měli bychom si uvědomit, že jde spíše o sílu energie přinášející dobro a lásku, té energie, která nám pomůže odpoutat se od věcí, které nás deptají, ničí a svírají. V určitém slova smyslu nás zbavuje pout otroctví.

Kálí voláme, pokud potřebujeme silnou změnu, hluboké očištění a vyřešení problémů. Její pomoc je razantní, silná, pomůže vám dodat odvahu, motivaci, odhodlání.



Podle tradice Kálí přijde hned, jakmile 3x zopakujete její jméno. V krátké době vám pomůže odhalit problém a pomůže s jeho řešením. Její barvou je černá.


ISIS

Isis (Eset)  je staroegyptskou bohyní mystérií, přírody, magie a sexu. Je taktéž nazývána Božskou Matkou.
Je zároveň i královnou podsvětí a doprovází mrtvé.
Je snad nejuctívanější bohyní z egyptského panteonu.



Je bohyní magie, léčitelství, patronkou žen a čarodějnic. Dokáže měnit svět, vyzná se v tajemstvích, chrání děti.













Představuje výrazný ženský princip, ženskou spiritualitu a moc. Je zároveň jemná a milá, ale také nesmlouvavá. Dbá na dodržování vesmírných principů a zákonů přírody.


Má schopnost oživit mrtvé.

Zavoláme ji v případě, že potřebujeme porozumět skrytým mystériím, pokud potřebujeme ochránit nebo získat sebeúctu. Isis přináší i krásu a ženskou sílu.
Barva svíček je v tomto případě bílá nebo zelená.


ARADIA

Legenda vypráví, že se Aradia zrodila ze spojení Bohyně Měsíce - Diany a Boha Slunce a světla - Lucifera. Je královnou čarodějnic, učí nás magickému umění. V dnešní době je poměrně hodně spojena s tradicí Wicca a některými neopohanskými směry.

Aradia se dostala do popředí díky knize Ch. G. Lelanda - Aradia, evangelium čarodějnic, která byla vydána v roce 1899. Kniha údajně čerpá ze znalostí starých toskánských čarodějnic.



Protože zná všechna tajemství byla určena k tomu, aby přišla na Zemi a učila zde lidi čarodějnictví, a aby vysvobodila ty, co byli utlačováni a týráni.

Aradia je známa pro svoji nespoutanou povahu, velkou lásku k přírodě a obrovskou magickou sílu.



Voláme ji, pokud potřebujeme pomoci s ochranou - zejména při magické práci. Může nám být ale velmi nápomocna i při věštění, při stínové práci, transformaci. Přináší s sebou znalosti a moudrost věků.
Jejími barvami jsou červená, bílá a fialová.


MORRIGAN

Morrigan patří mezi irské bohyně a její doménou je smrt, válka a proroctví. Je považována za královnu smrti a tu, jenž zná výsledky všech bitev. V tomto spojení je často je zobrazována v aspektu Stařeny, ačkoli je všeobecně považována za trojjedinou Bohyni, tedy ve všech třech podobách - Panny, Matky a Stařeny.
Je bohyní přízraků  a démonů.














 

 

 





Je ale také spojena s vášnivou láskou, sexem a sváděním.

Stejně jako další "temné" bohyně i Morrigan v sobě spojuje prvky plodnosti i ničivé síly. O Samhainu se spojuje s prosperitou, ve válce na sebe bere destruktivní podobu.

Spojena je s vránou/havranem, někdy krkavcem. Podle legendy ten, kdo uvidí o Samhainu vránu nebo krkavce, zemře následující rok. Takto se mu zjevila bohyně Morrigan a zvěstovala přicházející smrt.



Morrigan nám může pomoci, jestliže potřebujeme dodat energiii k transformaci nebo změně.
Barvou svíček je šarlatová a černá.


INANNA A EREŠKIGAL


Inanna a Ereškigal jsou sestry, někdy jsou považovány za jednu bohyni s dvěma tvářemi.

Inanna je bohyní nebes a země, lásky a války, je i bohyní Měsíce. Umí vyléčit bolest a mnohé nemoci.
Je velmi ženská, smyslná.














 

 





Dokáže pomoci s početím, laskavostí, léčbou všech problémů, v milostném životě, se sexualitou.
Její barvou je červená.

Ereškigal je druhá tvář bohyně Inanny, její stínové Já, temná a nevypočitatelná. Je bohyní podsvětí.

Představuje onu neviditelnou část našeho Já, kterou skrýváme v sobě a často potlačujeme. A která je přitom stejně důležitá jako ta naše "světlá" stránka. Ereškigal symbolizuje potřebu přjmout všechny aspekty naší bytosti.














 

 

 





S Ereškigal pracujeme zejména potřebujeme-li se ponořit hlouběji do našich vlastních stínů, kdy musíme čelit opravdové temnotě.
Její barvou je samozřejmě černá.





Pokud máte potřebu nebo touhu se s některou bohyní spojit, neváhejte. Nevyžaduje to nic víc, než prosté zapálení svíčky dané barvy. Zavolejte ji, svěřte se svým trápením, požádejte o radu a pomoc a poděkujte. Uvidíte, jak se věci brzy obrátí k lepšímu.
Všímejte si různých drobností ve svém životě, symbolů, slov, čísel. Bohyně nekomunikují přímo. Ale pomohou vždycky, pokud o to opravdu stojíte a věříte.










Zdroj obrázků: www.pinterest.com