Stará cesta - knižní recenze II

Opět jsem tu s další recenzí na knihy, které jsem si v rámci minulých měsíců pořídila a přečetla.

Jak už jsem několikrát avizovala, knihy jsou psány v angličtině. A je to z toho důvodu, že v češtině bohužel nevyšlo za poslední dobu nic, co by mě zajímalo. Pokud narazím na dobrou knihu česky psanou, určitě o ní budete vědět! Zároveň podotýkám, že všechny překlady jsou volné - nejsem excelentní angličtinář.

Chtěla jsem ještě podotknout jednu věc, při koupi knih se -  alespoň někdy - zajímejte dopředu o jejich obsah. Buďte skeptičtí. Jistě, každý máme svoji víru a věříme v bohy, vyšší sílu, bytosti z jiných světů, duchy, průvodce apod. Ale dejte si pozor na knihy, které se tváří, že jsou založeny na vědeckých důkazech, historii, folklóru, archeologii, antropologii,... - a vy se nikde v knize nedočtete, z čeho autor čerpal. Tedy nevěřte všemu, co čtete a informace ověřujte. Zejména, pokud chcete něco z toho začlenit do své praxe.

Dnes mám připraveny 3 knihy - Animal Magic, By Spellbook and Candle a Protection and Reversal Magick.

 

ANIMAL MAGIC- RACHEL PATTERSON

Tato útloučká knížečka se věnuje práci se zvířaty v celé její šíři. Jak z hlediska totemových zvířat, osobních průvodců, tak i z hlediska čisté magie se zvířaty. V počátečních kapitolách vysvětluje rozdíl mezi totemismem, animismem, řeší otázku, co to vlastně znamená termín "magie zvířat". Autorka vysvětluje pojmy jako "familiars" a jejich odlišení od domácích mazlíčků, co to jsou zvířecí průvodci, jak využít jejich přítomnost a jaká je jejich role. Poměrně obsáhlejší kapitola je věnována tomu, jakým způsobem můžeme najít naše osobní průvodce a jak s nimi na počátku pracovat. 

 

Práci se zvířaty rozvíjí v kapitole o "shape-shiftingu" i v krátkém povídání o tzv. stínových zvířatech.

Dozvíte se také o formách věštění, které můžeme využít, o pověrách a předzvěstech, které určitá zvířata přinášejí. Také o jejich zařazení v rámci různých horoskopů.

Nechybí ani přehled božstev, která danému zvířeti náleží, elementy, s nimiž jsou skupiny zvířat spojeny a také podrobný přehled druhů zvířat s jejich magickým významem. 
 

Jak jsem uvedla na začátku, knížka je velmi útlá, ale o to více nabitá informacemi. Ano, většinu si najdete na internetu, když budete chtít. Sama autorka se věnuje daným tématům povětšinou spíše povrchně, nejde do hloubky. Což je pochopitelné. Tato kniha je stručným, ale informačně nabitým úvodem do magické práce se zvířaty.

Pro mě byla kniha příjemnou oddechovou záležitostí. 

Má celkem 99 stran a stála 208 Kč.

 

BY SPELLBOOK AND CANDLE - MELUSINE DRACO

Opět jedna z útlejších knížek s podtitulem proklínání, očarovávání, svazování a tzv. "lahvičkování". Termín "lahvičkování" používám jako svůj osobní tip pro anglický výraz "bottling". 

Na titulní straně je uveden dodatek "Proč se obtěžovat proklínáním, když "lahvičkování" a svazování může být stejně efektivní."

Musím říci, že tuhle knihu jsem si užila. Samozřejmě, že lightworkerům šířícím jen světlo a lásku se zřejmě už jen s titulní stranou knihy zatmí před očima. 

Kniha je psaná velmi příjemně a lehce. Úvod je věnován obecným slovům. Následují celkem 2 obsáhlejší kapitoly - prokletí a očarovávání + svazování a lahvičkování.

Autorka se poměrně podrobně věnuje významu uvedených termínů a přidává vlastní náhled na celou problematiku. V žádném případě ale nepopichuje k tomu, abychom uvedené praktiky zařadili do svého každodenního života. Vysvětluje, že všechno má své pro a proti (ano, nejen proti!). 

V kapitole věnované proklínání a očarovávání najdete mnoho různých kouzel napříč kulturami a systémy. např. kovářova kletba, vyčarování destruktivní energie, kletba devíti, egyptská kletba atd. 

Autorka vysvětluje také rozdíl mezi jednotlivými praktikami. Prakticky řeší to, co jsem uvedla na blogu již dříve a co znám sama - kletbu jako takovou NELZE zrušit. V dnešní době se pod toto slovo dá ukrýt jakákoli "negativní" praktika. Jenže to je právě kámen úrazu a začátečníci (či rádoby pokročilí) pak řeší "něco jako kletbu" co skutečnou kletbou není.

Sama kapitola o kletbách má celkem 50 stran a spousta lidí si tam najde to svoje. Pro studium ideální. 

 

Následuje kapitola o svazování a "lahvičkování". Zatímco kletba je v drtivé většině případů neměnná, pak tyto metody jsou naopak ve většině případů odvolatelné a zrušitelné. V této kapitole najdete podrobnější informace o tom, co každá metoda obnáší, jak ji použít, kdy ji použít a samozřejmě opět přehled kouzel a rituálů.

Mezi "lahvičkování" můžeme zahrnout např. známé čarodějnické sklenice. 

Osobně jsem knihu přečetla lehce, s občasným pousmáním a i vnitřním uspokojením, že "to" konečně někdo řekl.

Knihu doporučuji, je jednoduše a čtivě napsána a osvětluje mnohé - i když samozřejmě v omezeném slova smyslu.

Má celkem 89 stran a stála 171 korun.

 

PROTECTION AND REVERSAL MAGICK - JASON MILLER

Podtitulem této knihy je "Čarodějnický obranný manuál". Kniha je rozdělena do 9 hlavních kapitol - rozpoznání útoku, denní praxe, osobní ochrana, ochrana domova, exorcismus, duchovní průvodci a služebníci, zvratná a protipůsobící magie, léčení a zotavení, závěrečná slova.

Musím říci, že kniha je nacpána informacemi.  

Naleznete v ní nepřeberné množství kouzel a rituálů pro danou věc. Opět - nemá za cíl vás dotlačit do těchto praktik tak, abyste je zařadili do svých každodenních činností. Opírá se o to, že pokud "vím a znám" mechanismy působení, pak jsem silnější a odolnější vůči formám tzv. negativní magie. Pokud vím, jak se bránit - je to velké plus (a nutnost zároveň). 

Podíváme-li se na knihu trochu podrobněji, hned v úvodní kapitole o rozpoznání útoků se můžeme dočíst, co všechno může negativně oslabovat nás i náš život. Aniž o tom víme.

 

Abychom mohli danou věc řešit, je důležité rozpoznat kdo nebo co stojí proti nám. Podle autora může útok pocházet ze 4 hlavních zdrojů: 1) dotčené entity, které jednají v odplatě, 2) lidé, kteří nepřipravení vstoupili na místa síly či obdrželi sílu a byli negativně ovlivněni (ohromeni) působením dané atmosféry, 3) nesprávné kroky nebo zlomené přísahy v naší magické praxi, 4) útok ostatních praktikujících.

Musím říci, že jsem si z této knihy udělala poměrně dost poznámek, hodně věcí bylo celkem nových - zejména, co se možností řešení týče.

Takže i tuto knihu doporučuji - tentokrát ale těm pokročilejším. 

Kniha obsahuje celkem 224 stran a stála 323 korun.

 

Od tohoto autora patří tato kniha mezi nejlepší. Jeho další tituly nejsou špatné, ale pro mě naprosto nudné, přičemž vnímám dost velký tlak na "byznys". 

 

Přeji vám krásné letní a brzy se můžete těšit na další recenzi knih.

 

Foto: autorka, Pinterest