Stará cesta - knižní recenze I

Jsem tu s první recenzí na knihy, které jsem v uplynulých měsících a týdnech přečetla. Ačkoli jsem si dělala poznámky během čtení, stejně se mi rozházelo to, kdy jsem jakou knihu četla. Nezačneme tedy od té "nejstarší", ale postupně v recenzích projdeme všechny, na to se můžete spolehnout.

Recenze to budou stručné, ale věřím, že vás potěší.

Jak už jsem několikrát avizovala, knihy jsou psány v angličtině. A je to z toho důvodu, že v češtině bohužel nevyšlo za poslední dobu nic, co by mě zajímalo. Pokud narazím na dobrou knihu česky psanou, určitě o ní budete vědět! Zároveň podotýkám, že všechny překlady jsou volné - nejsem excelentní angličtinář.

Dnes tady mám 3 knihy od stejnojmenné autorky. Tou je Melusine Draco - podle slov na obálce je vzdělána v magickém umění tradičního britského řemesla. Jsou to knihy jednoduché, nic extra nového se tam nedozvíte, ale pokud začínáte, jsou to takové ty příjemné útlé knížky, které vás baví.

Jde o knihy Traditional Witchcraft for Fields and Hedgerows, Traditional Witchcraft for Woods and Forests a Traditional Witchcraft for Urban Living.

 

TRADITIONAL WITCHCRAFT FOR FIELDS AND HEDGEROWS

První knihou je "Tradiční čarodějnictví polí a živých plotů". Předem je nutné podotknout, že u nás v ČR nemáme pozemky ohraničené živými ploty a zídkami jako v Británii. Osobně jsem tedy pojem "živý plot" vztáhla k remízkům, které ohraničují pole a louky, a kde si příroda žije svým vlastním životem.

2

Kniha je rozdělena do 17 kapitol. Většina těchto kapitol je věnována jednotlivým měsícům v roce. 

V první kapitole, která pojednává o místech samotných, autorka zmiňuje, že každá čarodějka ví, že tato území mají zvláštní magickou moc a jsou spojená s našimi předky. Zároveň připomíná, že pro každou čarodějku mají velmi důležitý význam. Apeluje na to, že by každá z nás, která kráčí tradičním směrem, měla být napojena na rytmy přírody, a také by měla ovládat význam jednotlivých rostlin - tedy vědět CO sbírat, KDY sbírat, JAK to uchovat a použít a CO lze smíchat dohromady a za jakým účelem.

Následující kapitoly již pojednávají o jednotlivých měsících. Na úvod je vždy vysvětleno jaké jméno či přízvisko měsíci náleží a proč. Dále je uveden jeho význam z hlediska venkovského folklóru, historie a tradic. Také je popsáno, co lze v přírodě samotné očekávat. To je doplněno i praktickými návody na drobná kouzla opět s odkazem na lidovou tradici. Autorka se nezapomene okrajově zmínit ani o svátcích Kola roku a jejich významu v tradičním čarodějnictví. Nechybí recepty a pranostiky (z nichž mnohé jsou totožné/podobné s našimi).

Knížka pro mě byla velmi oddechová, ačkoli jsem se fakt nic nového nedozvěděla (což je logické vzhledem k 25 letům praxe). Co mi vadí, je zmiňování Kola roku v tradičním lidovém čarodějnictví. Ne, fakt sem nepatří, fakt není odrazem nějakých starých svátků, ne a ne. 

"Je jedno, zda žijeme na venkově, v malém městečku či ve velkoměstě, příroda je všude kolem nás. Nemůže být vytlačena, zničena nebo vyhlazena, a pokud náhle zanikne, pak každá živá věc na zemi zemře. Žádná kniha vás nikdy nenaučí, jak se stát čarodějkou. To umí pouze příroda..."

Kniha má 167 stran a její cena byla 284 Kč.

 

 TRADITIONAL WITCHCRAFT FOR THE WOODS AND FORESTS

Aneb "Tradiční čarodějnictví lesíků a lesů". Tady mě možná nějaký angličtinář opraví, význam slov "woods" a "forest" je mi znám, ale netuším, jak vhodně nazvat menší les než lesík. Každopádně - jedná se prostě o zalesněné oblasti větší či menší rozlohy.

3

Kniha je tentokrát rozdělena do pouhých 7 kapitol.

Po úvodní části najdeme poměrně slušnou kapitolu pojednávající o jednotlivých stromech či keřích. Nechybí jejich latinské názvy, odkaz na lidové tradice a drobný tip pro jejich magické využití. Napočítala jsem jich celkem 28 (např. olše, jasan, buk, ale třeba také zimostráz, planá jabloň, planika, jilm nebo tis). Autorka se dotkne i tématu o totemových zvířatech.

V další kapitole se opět věnujeme těm stejným stromům a keřům, tentokrát ale veskrze z hlediska magického - opět v tématu tradičního čarodějnictví. Nechybí jejich propojení s elementy i roční dobou. V posledním odstavci pak najdete tipy na to, jak a k čemu využít sílu toho daného stromu/keře.

Následující kapitola je věnována ročním dobám - opět s odkazem na tradiční čarodějnictví. Melusine se věnuje zejména slunovratům a rovnodennostem, a zde je trochu menší problém. Tradiční lidové čarodějnictví se o rovnodennosti neopírá, o slunovraty jen v malé míře. Co jsem ale nejvíce ocenila bylo to, že na konci každé kapitoly dané roční doby byla stránka věnovaná astronomii. Toto jsem zatím v žádné  knize neobjevila a udělalo mi to ohromnou radost! Odjakživa si stojím zatím, že tradiční cesta řemesla se neobejde bez základních znalostí astronomie a počasí. 

Další kratší kapitolky pak zahrnují možnosti meditací a vnitřní práce, využití stálezelených rostlin nebo třeba pasáž věnovanou mytologickému "divokému honu".

Na konci většiny kapitol jsou také možnosti osobních magických cvičení.

Kniha má 148 stran a stála 283 Kč.

 

TRADITIONAL WITCHCRAFT FOR URBAN LIVING

Tedy "Tradiční čarodějnictví a život ve městech". Je určena pro ty z vás, co žijí mimo divokou přírodu a venkov. 

 

1

 

Rozdělena je do 10 kapitol. Dozvíte se, jak v tomto případě, když žijete ve městě,  pracovat s elementy, jak si vytvořit vztah s rostlinami doma, a jak si přenést kus "divočiny" do města a domu/bytu.

V knížce najdete i množství kouzel (opět z pozice městské čarodějnice) - třeba na na zapuzení krys. Dozvíte se něco o amuletech, váčcích a také si, bohužel, opět připomenete svátky Kola roku.

Poměrně pěknou kapitolkou je kapitola šestá - Magické techniky pro omezené prostory. Zde najdete obecné věci jako je vytvoření kruhu (pokud děláte), o práci se světovými stranami, s lunárním cyklem a některé korespondence. Autorka všechno bere z pohledu  člověka, který opravdu nemá místnost navíc, zahradu či možnost vyjít někam do lesů.

Celá jedna kapitola se také soustředí na věštění - nicméně je to spíše stručný výtah věštících technik a popis jednotlivých tarotových karet (velmi stručný). Doplněna jsou i krátká osobní cvičení. Dále se dozvíte něco o základních kuchyňských bylinách a něco drobného o spirituální cestě a transformaci.

Pro mě osobně byla tato knížka nejméně záživná a dobře bych se bez ní obešla. Možná je to ale proto, že již dávno nejsem městský člověk a nemá pro mě osobně tu správnou hodnotu.

Knížka má celkem 140 stran a stála 270 Kč.

 

Jak jsem již uvedla, všechny 3 knížky jsou menší a útlé - ale přesto nabité informacemi bez zbytečného balastu. Angličtina má příjemnou formu a tak knížky přelouskají i ti, co nevládnou tímto jazykem na sto procent.

Doporučila bych je zejména pro ty z vás, co jsou na začátku své cesty.

Osobně se mi všechny 3 knížky celkem líbily. Autorka se nevyhýbá ani těm "negativnějším" kouzlům, nicméně určitý odstup od těchto praktik znát je.

 

Na autorky blog se můžete podívat ZDE .

 

Těším se u další recenze!