Stará cesta - knihy, knihy, knihy

Chodí mi od vás velké množství žádostí s prosbou o doporučení knih o bylinkách, čarodějnictví, magii, atd.

Upřímně říkám, že nerada doporučuji jakékoli knihy, protože každý jsme naprosto jiný, máme jiné preference, jiný životní směr nebo cestu, a je těžké, aby jedna kniha obsáhla všechno, co potřebujeme.

 

Jeden bude danou knihu vychvalovat do nebes, pro druhého bude hořet v knihopekle.

 

 

 

Všichni se samozřejmě taky vyvíjíme a posouváme vpřed, hledáme nové cesty, nové směry, a tak starší knihy upadají do tmy a my už o nich ani nevíme.

 

Co se týká mé knihovny, tak obsahuje téměř všechny knihy, které jsem během těch 25 let na toto téma četla. Moc často se knih nezbavuji, nechávám si i ty horší. Jen jsou zastrčené někde hluboko.

Nejsem sběratelkou knih několika autorů - vybírám si prostě intuitivně, někdy podle obálky, někdy podle titulu, někdy podle anotace,...

 

 

 

 

Když jsem před těmi více než 25 lety začínala se studiem knih na toto téma, byla k dispozici prakticky jen "Velká modrá" - tedy Velká učebnice čarodějnictví a magie od R. Bucklanda. Myslím, že i většina mých vrstevníků na této knize začala stavět svou praxi a životní cestu. Pro mě to byla kniha čtivá, což o to, ale úplně mimo. 

Postupem času jsem si na Bucklanda a další autory, jako je Cunningham a spol., udělala poměrně jasný názor. Ne proto, že jsou "Wicca", ale proto, že jejich přesvědčení a informace, které produkují, nejsou hodny následování a studia. Přečetla jsem téměř všechny knihy, které od těchto autorů byly k dostání, takže si stojím za tím, že názor mám poměrně objektivní.

Největším problémem je dle mého to, že v češtině je k dostání velmi málo knih na téma tradičního čarodějnictví. Drtivá většina dostupných titulů je od wiccanských autorů a jsou tedy zaměřeny primárně na Wiccu (i když to může vypadat jinak - ne každá kniha, která má v názvu či popisku "tradiční" čarodějnictví taková skutečně je). I tak ale v těchto knihách můžete najít v začátcích vaší praxe přehled těch základních věcí.

 

Pokud chcete vědět něco dalšího k bylinám, pak fajn, přečtěte si klidně Cunninghama. Ale to asi tak všechno.

 

 

 

 

Většina z vás taky ví, že bylinkářství a vůbec příroda u mě hraje prim, nedám tzedy dopustit na různé herbáře a knihy o bylinách a stromech.

Velmi doporučuji - sadu Herbářů od Jiřího Janči, absolutně je zbožňuju! Dále miluju Mathioliho Herbáře.

Výbornou knihou, která už se opírá více o magické využití bylin, je Magické rostliny aneb Byliny od A do Z (Lavender, Franklin). Z ní čerpají mnozí, jak pro svoji potřebu, tak na sociálních sítích.

 

  

 

Celkem jsem napočítala v mé knihovně okolo 100 knižních titulů z oblasti magie, čarodějnictví a bylinek. K tomu samozřejmě dalších asi 30 knih uložených v PC.

 

Ti, kteří vládnou anglickým jazykem mají možnosti mnohem lepší. V angličtině totiž najdete množství naprosto úžasných knih, které se zaměřují na tradiční čarodějnictví a které do češtiny prozatím nikdo nepřeložil. Většinu z nich seženete přes eBay nebo Amazon. Dají se koupit i přes české knihkupectví, konkrétně mám zkušenost s obchodem Nejlevnější knihy .

Mezi autory, jejichž knihy vlastním a které bych doporučila patří  Gemma Gary (Traditional Witchcraft, The Black Toad, The Devil´s Dozen, Silent as the Trees), Paul Huson (Mastering Witchcraft, Mastering Herbalism), Nigel G. Pearson (Treading the Mill, Walking the Tides), některé tituly z nakladatelství Pagan Portals a mnohé další (brzy vám mohu slíbit recenzi na knihy, které jsem si nedávno zakoupila).

 U většiny těchto knih je ale nutné, abyste už na něčem stavěli a něco uměli/věděli. Nejsou vhodné pro naprosté začátečníky, tápající a hledající.

Pro začátečníky bych pak "doporučila" třeba Rachel Patterson - Witchcraft: Into the Wilds.

 

 

 

 

 

 

 

 


Zdroj obrázků: www.pinterest.com