Esenciální oleje - jak, co a proč

Esenciální oleje patří mezi špičku v oblasti holistického léčení i magické praxe. Přinášejí nám sílu rostlin v koncentrované podobě, divokou a nespoutanou.

Ačkoli se této kapitole věnujeme v rámci programu Aromaterapie v soukromém klubu, připravila jsem si pro vás článek i zde, na veřejný blog, společně s doporučením zdroje pro vaši práci. Je úplně jedno, zda jste v této oblasti začátečníky nebo pracujete s oleji déle. 

Pojďme se tedy podívat na základní informace o esenciálních olejích.

Všeobecně lze rozlišit dva typy vonících aroma olejů, a to oleje esenciální a vonné. Problémem je, že mnoho dovozců (ale co považuji za alarmující, i mnoho výrobců produktů) nezná rozdíl mezi těmito dvěma typy olejů.

Zatímco esenciální oleje jsou získané výhradně z rostlin (viz níže), vonné oleje jsou tvořeny synteticky (uměle) s možným přídavkem esenciálních olejů. Vonné oleje pouze voní, nemají žádnou přidanou hodnotu z hlediska holistické léčby nebo aromaterapie.

Protože existuje množství nařízení a zákonů, vonné oleje používáme především do svíček, difuzérů, pokojových mlh apod. Je to proto, že zde musí být směs již ověřena laboratoří. Nechat si ověřit svoji směs esenciálních olejů pro výrobu svíček jako malovýrobce je finanční nesmysl. Ke všem olejům, esenciálním i vonným, se vážou přísná legislativní nařízení, protože jde o toxické materiály. V případě esenciálních olejů je toxicita často vyšší, než v případě olejů vonných.

Pozor tedy na to. Mnoho výrobců vám bude tvrdit, že jde o esenciální olej, i když ve skutečnosti jde o olej umělý (vonný). Někteří výrobci si budou stát v případě svíček za esenciálními oleji, i když tím nedodržují dané zákony a nařízení. 

Vyplatí se používat kritickou mysl a případně si něco nastudovat. Svíčka s esenciálním olejem růže, jasmín, santal, by stála cca 5000 korun. Našli jste levnější? Pak nejde o esenciální olej, ale vonný, případně o o esenciální olej "šmejd" (rádoby esenciální olej, pančovaný olej, napůl syntetický olej). Nadchl vás esenciální olej z květů fialky? Pak byste měli vědět, že esenciální olej z fialky lze získat pouze z listů, nikoli z květů. 

Z čeho nelze vyrobit esenciální olej? Zejména z různých plodů (vyjma citrusů), z kokosových ořechů, z šeříku, z květů fialek, z granátového jablka a mnoha dalších. Mezi esenciální oleje rozhodně nepatří oleje s názvy jako pečené jablko, čisté prádlo, okurka s limetkou, cedrový háj atp.

Sluší se uvést, že některé esenciální oleje jsou prodávány již lehce naředěné v nosném oleji (typicky santalové dřevo). Není to nic na škodu a olej si stále zachovává své terapeutické účinky.

 3_2

Co jsou to tedy esenciální oleje?

Esenciální (nebo také éterické) oleje jsou těkavé sloučeniny destilované nebo lisované z aromatických rostlin. 

Esenciální oleje jsou rozpustné v oleji a jsou hydrofobní. 

Molekuly v esenciálních olejích jsou těkavé. 

Přestože se jedná o oleje, většina esenciálních olejů není mastná na dotek.

 

Jsou produkovány rostlinami a jsou jim užitečné v mnoha ohledech:

  1. Odhánějí nechtěný hmyz.
  2. Přitahují hmyz, který opyluje.
  3. Chrání rostlinu před poškozením sluncem a teplotními extrémy.
  4. Udržují buňky rostliny zdravé tím, že je chrání před bakteriemi, houbami a mikrobiálními útoky.
  5. Pomáhají léčit buněčná poškození způsobená býložravci.

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované sloučeniny. Často jsou 50x–70x silnější než bylinky. Často citovaným příkladem je, že jedna kapka mátového esenciálního oleje je stejně účinná jako 28 šálků čaje z mátových listů.

Každý esenciální olej léčí řadu onemocnění. Esenciální oleje mohou mít stovky různých sloučenin nebo složek, které tvoří chemický profil. Například levandule má více než 200 chemických složek. Tento chemický profil přispívá k rozmanitému souboru terapeutických použití. 

 

Výroba esenciálního oleje

Esenciální oleje se vyrábějí pro mnoho účelů a z mnoha částí rostliny. Ve většině případů jsou z rostlinné hmoty buď destilovány parou nebo lisovány za studena. Esenciální oleje lze nalézt v listech, kůře, kořenech, stoncích, ovoci, semenech atd.

Parní destilace

Esenciální oleje jsou jak těkavé (na vzduchu se vypařují), tak hydrofobní (oddělují se od vody). Tyto vlastnosti umožňují fungování parní destilace.

Při této metodě se rostlinná hmota stlačí a umístí do utěsněné komory. Pára je vháněna do komory ze dna a skrz rostlinnou hmotu. Pak vychází z horní části komory a nese esenciální oleje (protože oleje jsou těkavé). Při průchodu chladicím systémem se voda a oleje oddělují (protože oleje jsou hydrofobní).

Může být užitečné vědět, že voda z tohoto procesu je také cenná, protože zachovává podstatu rostlinné hmoty. Následně se prodává jako hydrosol, hydrolát nebo bylinný destilát.
 
Lisování za studena

U citrusových plodů se často používá metoda lisování za studena. Při této metodě se éterické oleje extrahují z kůry ovoce tlakem a vodou.

Kůra ovoce se seškrábne, aby se otevřely olejové váčky, které obsahují esenciální olej. Voda se pak nastříká na ovoce, aby se shromáždily esenciální oleje z kůry. Tato směs se poté zfiltruje a olej se oddělí od vody a shromáždí se.

 

Jiné způsoby výroby
  • Extrakce rozpouštědlem – Tato metoda se běžně používá k vytvoření absolue olejů a rezinoidů (pryskyřičných olejů), které nejsou technicky esenciálními oleji. Tato metoda funguje tak, že se rozpustné sloučeniny oddělují od rostlinných materiálů za pomoci čistého rozpouštědla (jako je ethylalkohol). 
  • Extrakce CO 2 — Jedná se o relativně novou metodu, která využívá oxid uhličitý v procesu řízeném teplotou a tlakem. Proces je podobný destilaci vodní párou. 
  • Enfleurage — Jedná se o způsob výroby esenciálních olejů, který byl vyvinut v 18. století. Dosahuje se namáčením rostlinného materiálu v rostlinných nebo živočišných tucích bez zápachu. Postupem času se esenciální oleje z rostlinných materiálů vstřebávají do tuků a proces se často opakuje s „čerstvými“ rostlinnými materiály. Dnes je tato metoda považována za zastaralou a neefektivní.

 5

Proč používat esenciální oleje?

Esenciální oleje byly pro jejich účinky využívány v celé historii. Pomáhají nám rychleji se uzdravit, cítit se lépe a velmi přirozeným způsobem podporují naši vitalitu.

Aromaterapie však není všelékem! Je doplňkovou terapií, kterou lze využít spolu s tradičními lékařskými postupy.

 

Esenciální oleje podporují tělo následujícími způsoby:

  • Podpora emočního zdraví a relaxace zklidněním napětí, snížením stresu, povznesením nálady a zvýšením pozitivních pocitů
  • Podpora zdravého metabolismu 
  • Podpora zdravého trávení 
  • Podpora imunitního systému a dýchacích funkcí 
  • Podpora funkce svalů a kloubů
  • Zlepšení vzhledu pokožky 

 

Péče o esenciální oleje

Většina esenciálních olejů, o které se dobře pečuje, má dlouhou trvanlivost a po otevření vydrží mnoho let. Citrusové oleje, které obsahují citlivé složky, mohou ale po několika letech oxidovat.

Všechny čisté esenciální oleje by měly být chráněny před světlem, delším otevřením na vzduchu a extrémním teplotám, aby zůstaly účinné. Některé esenciální oleje je vhodné uchovávat v lednici – zejména citrusové oleje.

Některé esenciální oleje kvalitu s věkem zlepšují. Typicky jde o pačuli. 

Mnoho esenciálních olejů rozpouští plasty. Typicky citronový esenciální olej.

 

Kvalita esenciálního oleje 

Když nakupujete esenciální oleje online, občas netušíte, co je v lahvičce.

Je důležité si uvědomit, že průmysl esenciálních olejů je neregulovaný. Neexistuje žádný standard kvality, který by spotřebitelé mohli rozeznat pouhým pohledem na lahvičku nebo skrze tvrzení na eshopu.

Při pohledu na lahvičku s esenciálním olejem si neuvědomujete, zda olej obsahuje chemické složky potřebné pro terapeutický výsledek. Olej by mohl obsahovat rozpouštědla z výrobního procesu, která jsou pro tělo toxická. Může být také zředěn levnějším esenciálním olejem nebo nosným olejem.

Chemici umí reprodukovat některé jednotlivé složky esenciálních olejů v laboratoři. Ty se prodávají jako vonné chemikálie a používají se v parfémovém a vonném průmyslu. 

Na lahvičce může být napsáno „100% čisté“, ale to nemá samo o sobě význam. Může jít 100% čistý syntetický nebo falšovaný esenciální olej. 

Vodítkem může být často cena. Oleje absolue (růže, jasmín) budou vždycky drahé, tzn. v řádech tisíců korun za pár ml. Obecně platí, že kvalitní esenciální oleje seženete od pár stovek korun až po jednotky tisíců. Oleje, jejichž 10ml lahvička stojí pod 100 korun jsou na pováženou. Problém často tvoří oleje dovezené z Indie, které rozhodně kvalitou neodpovídají esenciálním olejům (jsou-li vůbec esenciální). 

 6

 

Esenciální oleje by měly být 100% čisté a neměly by obsahovat žádná plniva, pesticidy, vonné chemikálie, ředidla nebo syntetické látky. Lahvičky by měly být označeny rodem a druhem rostliny, ze které byl olej vyroben. 

Esenciální oleje by měly být během životního cyklu několikrát testovány na čistotu a účinnost. Společnost vyrábějící esenciální oleje by měla zaručit, že oleje mají správné chemické složení, protože to vám pomůže dosáhnout požadovaného terapeutického výsledku.

Při nákupu od renomované společnosti byste měli být schopni najít u každého zakoupeného esenciálního oleje následující informace:

  1. Úplný latinský binom (rod a druh) pro rostlinu, která byla použita k výrobě oleje
  2. Chemotyp rostliny (pokud existuje)
  3. Zemi původu rostlinného materiálu
  4. Použitý způsob výroby (např. parní destilace, lisování za studena/exprese, CO 2 , extrakce rozpouštědlem atd.)
  5. Část rostliny , která byla použita k extrakci (např. kořeny, oddenky, semena, listy, pryskyřice, kvetoucí vrcholy, listy a koncové větve atd.)
  6. Číslo šarže ( obvykle na lahvičce, ale někdy na webu)
  7. Někdy analýzu GC/MS nebo certifikační zprávy třetích stran pro konkrétní šarži, kterou jste zakoupili (včetně seznamu klíčových složek)
  8. Datum destilace nebo datum expirace oleje (na webu nebo na lahvičce)

Každý prodejce by vám měl na žádost poskytnout bezpečnostní listy (které zejména u směsí potřebujete pro zákonné označení finálních produktů, totéž platí pro oleje vonné/syntetické).

 

Jak používat esenciální oleje

Inhalace

Inhalace éterických olejů je ideální metodou využití olejů pro podporu dýchání a čištění vzduchu v prostředí.

Inhalování olejů může mít hluboký vliv na emocionální pohodu. Nos a čichový systém jsou úzce spojeny s limbickým systémem mozku a mohou vyvolat akutní fyziologické a psychologické účinky.

 

Lokálně

Aplikace esenciálních olejů na tělo je velmi účinný způsob použití. Esenciální oleje nejčastěji začleníme do kosmetických produktů, jako jsou pleťové vody, krémy, peelingy, mýdla a tělové oleje.

Ujistěte se, že esenciální olej je bezpečný pro použití na kůži. 

 

Obecné rady:

  • Esenciální oleje by měly být před použitím zředěny v nosném oleji . Některé příklady nosných olejů jsou frakcionovaný kokosový olej, jojobový olej a mandlový olej. 
  • Nanášení esenciálních olejů lokálně bez ředění se nedoporučuje. Je určeno kvalifikovaným aromaterapeutům, kteří vědí, co si mohou dovolit. Běžně se ale používá např. tea tree olej, u kterého je použití přímo na kůži relativně bezpečné.
  • Některé esenciální oleje, jako jsou oleje z koření, je třeba silně ředit. Jinak mohou způsobit podráždění kůže až lokální popálení. 
  • Některé esenciální oleje jsou fototoxické , což znamená, že činí pokožku citlivější než normálně na sluneční záření a UV lampy po dobu 12–24 hodin. 

 

Pokyny pro ředění

  • Pro kojence by mělo být připraveno ředění menší než 0,50 %. To se rovná 3–5 kapkám na 30 ml nosného oleje. Pozor na některé nevhodné oleje!!
  • Pro děti ve věku 2–5 let by mělo být připraveno ředění menší než 1 %. To se rovná 6–9 kapkám esenciálního oleje na 30 ml nosného oleje.
  • Pro těhotné nebo starší jedince by mělo být připraveno ředění 1,5 % nebo méně. To se rovná 9–12 kapkám esenciálního oleje na 30 ml nosného oleje.
  • Pro obecné použití by mělo být připraveno ředění 2,5 % až 5 %, přičemž 5% ředění odpovídá 30–45 kapkám esenciálního oleje na 30 ml nosného oleje.
  • Některé oleje – jako je skořicová kůra – jsou bezpečné pouze při vyšším ředění. Zde platí, že méně je vždy více.

 

V aromaterapeutické komunitě panuje neshoda v tom, zda by se esenciální oleje měly používat vnitřně. Platí, že požívat by se měly pouze esenciální oleje, které jsou čisté, terapeutické kvality a označené pro vnitřní použití. Je třeba přísně dodržovat odborné pokyny a označení produktů.

 

Toxicita

 

Hned na začátek bych ráda uvedla na pravou míru rozšířený mýtus, že esenciální oleje jsou netoxické a zdravé. Není to pravda! 

 

K toxicitě dochází, když sloučenina vstoupí do organismu, jako je lidské tělo, a dosáhne úrovně, která má potenciál způsobit poškození. 

Všechny látky jsou na určité úrovni toxické, i ty čistě přírodní. 

Obecně platí následující pravidla:

  • kojenci a malé děti mají velký sklon k podráždění a možné intoxikaci
  • ženy mají až 4x vyšší pravděpodobnost podráždění ve srovnání s muži
  • náchylnost k fotosenzitivitě je dána pigmentací kůže
  • během těhotenství a kojení je nutno vyhnout se některým olejům
  • oleje nepoužíváme na kůži poškozenou nebo zanícenou (výjimku tvoří třeba zmiňovaný tea tree olej)
  • citliví lidé by měli ředit oleje ve větším množství nosného oleje
  • esenciální oleje mohou interagovat s léky volně prodejnými i s léky na předpis

Co je fototoxicita?

Některé esenciální oleje jsou považovány za fototoxické , což znamená, že činí pokožku citlivější na sluneční světlo a UV lampy. Při aplikaci fototoxického oleje na kůži byste se měli vyvarovat pobytu na slunci po dobu 12–24 hodin.

O následujících olejích je známo, že způsobují fototoxicitu:

  • andělika
  • bergamot (obsahující bergapten, seženete i bez bergaptenu)
  • kmín 
  • grapefruit 
  • citron (získaný za studena)
  • limetka (získaný za studena)
  • pomeranč hořký 
  • afrikán/aksamitník

 

Ačkoli se má za to, že všechny citrusové oleje jsou fototoxické, není to pravda. Následující oleje nezpůsobují fototoxicitu:

  • citron (destilovaný párou)
  • limetka (destilovaný párou)
  • mandarinka 
  • pomeranč sladký 
  • tangerinka
  • yuzu 

 

Pokud vás esenciální oleje zajímají víc a rádi byste se s nimi naučili pracovat, doporučuji moji oblíbenou stránku Diffuser Blends 

Ačkoli je primárně v angličtině, lehce si pravým tlačítkem myši přeložíte celé stránky do češtiny a můžete začít tvořit (nebo na telefonu třemi tečkami v pravém horním rohu - přeložit). Nutné je zaregistrovat se a k dispozici pak máte 7 dní užívání zdarma. Diffuser Blends je následně zpoplatněna, ale částky jsou opravdu malé a příjemné. Měsíční částka je 2,99 dolarů, tedy nějakých 66 korun, roční předplatné pak 9,99 dolarů, tedy nějakých 220 korun.

Na stránkách najdete především ohromné množství připravených směsí esenciálních olejů, které můžete vyzkoušet. A to buď pro radost nebo pro výrobu produktů. Můžete také přidávat své osobní směsi (jako to dělám já) pro ostatní. Vyhledat si je můžete podle slova, podle použitých esenciálních olejů, podle zaměření atd. 

Obrovskou výhodou je podrobný rozpis směsí. U každé směsi najdete informace o složení, profilu vůní, ale zejména podrobnou "kalkulačku" pro výrobu produktů (viz níže). 

 

1            2

 

Já osobně tuto stránku opravdu zbožňuji, sbírám zde inspiraci, zkouším směsi, které pak ladím dle sebe, a často se tam chodím prostě jen kochat.

 

Chcete-li se o aromaterapii a tvorbě produktů (ať už magických či kosmetických) dozvědět víc, ráda vás přivítám v soukromém klubu