Kameny III. - k čemu jsou dobré různé tvary kamenů?

V prvním článku o kamenech jsem uváděla několik typů, ve kterých můžete kameny vlastnit.

Dnes bych se tedy chtěla zaměřit na tvary krystalů podrobněji. Každý tvar má nějakou funkci a pracuje  s energií nějak jinak.



V základu můžeme rozdělit kameny na krystaly přírodních tvarů (tzn. neupravované) a krystaly upravované. Názorů na úpravu existuje několik - někdo tvrdí, že zásahem se kameny znehodnotí, někdo říká, že se tím naopak vlastnosti kamene pozdvihnou. A někdo tvrdí, že záleží čistě na kameni  a tom, jak úprava proběhne.


Za sebe mohu říci, že dle mého názoru úprava kamenům až tak nevadí. Záleží ovšem na tom, jak byla provedena a čím odbornější zásah, tím lépe.
Sama dávám přednost surovým kamenům, mám ráda jejich původní, syrové a zemské energie.



PŘÍRODNÍ KAMENY
Jsou tedy kameny neupravované (samozřejmě kromě malých, nutných zásahů). Dá se říci, že pocházejí přímo z lůna přírody a jsou nositeli velkých vibrací. Problémem je, že někdy jsou jejich vibrace a energie poměrně dost silné a pro některého člověka nesnesitelné.

  • drúzy - jedná se o trs menších krystalů narostlých na základní hornině. Drúzy umí výborně rozesílat energii po celém okolí a nenápadně pohlcují i energii negativní.  Poslouží tedy výborně pro vyčištění prostor, i pro nabití  a odpočinek použitých kamenů. Osobně nechávám na drúze ametystu odpočívat  a nabíjet některé své šperky. Velké kameny se dříve nechávaly z obou stran vstupních dveří, aby se zabránilo pronikání špatné energie. Pro ochranu místností můžeme použít již zmiňovaný ametyst, dále křišťál nebo růženín. Pozor ovšem na to, že některé typy drúz umí energii i odsávat, dejte tedy na svůj pocit při nákupu i umístění drúzy doma.

 

 
 
 
  
  
  • geodygeody jsou jakési přírodní jeskyně uvnitř vyzdobené krystaly polodrahokamů. Právě uvnitř se soustřeďuje velmi silná energie (uvádí se dokonce, že jsou největším zdrojem energie vůbec), která je velmi pozvolna vysílána do okolí. Říká se, že dovnitř můžeme vkládat i svá přání, která se pak splní o to rychleji. Geody jako takové  jsou nádherným doplňkem místnosti. Váží až několik kg. Jedinou nevýhodou je jejich převysoká cena.

 

 
 
 
 
  • hůlky - velmi často lze také najít surové kameny ve formě hůlek (např. selenit). Hůlky dovedou soustředit a vysílat energii přímo na místo určení. Používají se k léčení a k nasměrování vibrací na určitou věc. Hodí se pro ovlivnění bodových oblastí, např. na těle.

 

 
  • solné lampy - i ty můžeme zařadit mezi přírodní kameny. Zhotovují se z kamenné soli, různě zbarvené. Nejlepší účinek dosahují při svícení svíčkou - světlem se sůl aktivuje a vysílá energii do svého blízkého okolí.
 
 
 
 

UPRAVOVANÉ KAMENY

  • tromlované kusy - klasicky opracované menší i větší kusy kamenů typu oblázků, jsou vhodné do šperků nebo jako jednotlivě nošené kameny jako amulety v pytlíčku, kapse, peněžence, apod. Větší placičky jsou pak velmi dobře využitelné při masážích. Mají menší energii než surové kusy, ale tak fungují naprosto spolehlivě.

 

 
 
  • koule - klasický tvar pro věštění a další magickou práci. Sehnat průzračnou křišťálovou kouli, jak ji známe z filmů, je velmi složité zejména kvůli velmi vysoké ceně. Nám samozřejmě mohou skvěle pomoci koule ze všech různých kamenů. Tento tvar totiž funguje jako výborný rozptylovač energie do okolí a navíc umožní, aby energie neustále proudila a nestagnovala. Tvar koule je nejdokonalejším typem opracovaného kamene.

 

 
  • jehlany a špice - tzv. generátory energie, skvěle přenášejí vibrace, působí jasně a cíleně na určitou oblast. Fungují jako vysílače i přijímače. Podobně jsou na tom i pyramidy, ovšem jejich tvar musí být vybroušen přesně podle pravidel a stejně tak jejich umístění musí odpovídat daným pravidlům.

 

 
 
  • kyvadla - kameny použité v kyvadlech mají různé vybroušené tvary, nejčastěji jsou ve formě malých jehlánků, ale i ve formě kuliček, kapek, apod. Je vhodné si vybrat kyvadlo z kamenů, se kterými osobně nejraději pracujete, a které vám jsou blízké. Nevolte kyvadlo, jehož kámen neznáte, nikdy jste s ním nepracovali nebo vám není příjemný svým působením!

 

 
 
  • ostatní tvary - srdíčka, křížky, čtverečky, apod. Pro mne jsou víceméně jen na efekt.
 
 
 
 




Samozřejmě, že opracované kameny (zejména ty) by neměly mít výrazné praskliny, dírky a jiné kazy. To všechno narušuje tok energie a jejich využití tak není úplné.

 


Zdroj obrázků: www.pinterest.com