Čajová směs pro potěchu srdce i ducha

Dnes mám pro vás připravenou základní a jemnou čajovou směs pro zklidnění, harmonii, také pro léčení emocionálních výkyvů a srdce.

Směs je při normálním užití bezpečná, v případě, že berete léky na předpis, se prosím poraďte se svým lékařem. Základní kontraindikace uvádím níže.

 

2x

 

 

Základní byliny:

hloh (Crataegus spp.) - bylina srdce i ducha patří mezi léčitele hluboko uloženého smutku, pro přípravu využijeme květy, listy i bobule

kontraindikace: Ačkoli je hloh základní bylinou na srdeční problémy, opatrnost je na místě. A to jak v případě všeobecných potíží se srdcem, tak v případě hypotenze. Hloh se může ovlivňovat s léky na předpis, které jsou určeny pro zmíněné problémy. Neužívejte během těhotenství a kojení. Nepatří dětem mladším dvanácti let.

 

meduňka (Melissa officinalis) - uklidňuje mysl i tělo, povznáší a přináší dobrou náladu

kontraindikace: Nejsou známy. Meduňku lze využívat i v těhotenství a při kojení, také pro děti.

 

oves (Avena sativa) - posiluje nervový systém, tlumí rozjitřené emoce

kontraindikace: Nejsou známy.

 

třezalka (Hypericum perforatum) - pozvedává ducha, mírní úzkostné a depresivní stavy, zklidňuje

kontraindikace: Třezalka bohužel patří k bylinám, jež mají významné vedlejší účinky ve spojení s nemocemi a léky. Kontraindikována je pro ty, co trpí větším poškozením jater, také pro ty, kteří absolvovali transplantaci nebo pro ty, kteří trpí akutní horečkou. Stejně tak je kontraindikováno podávání s léky skupiny antivirotik (léčba virových onemocnění), antikoagulancií (snižují srážlivost krve), antidepresiv, orálními kontraceptivy (antikoncepce v tabletkách), s chemoterapeutickými léčivy a interferony (léčba imunity). Lidé s cukrovkou, nízkým krevním tlakem a pylovou alergií by měli být opatrní v užívání třezalky a dodržet obecné pokyny. Třezalka způsobuje také fotosenzitivitu (reakce na sluneční záření). Není vhodná pro těhotné a kojící.

 

růže (Rosa spp.) - uklidňuje, rozjasňuje, vyživuje a povzbuzuje srdce na všech úrovních

kontraindikace: Nejsou známy.

 

1x

 

 

Příprava:

 

Smíchejte stejné díly každé byliny. Na šálek vody použijte cca 1 polévkovou lžíci směsi. Louhujte asi 20 minut. Silnější nálev si lze připravit tak, že necháme louhovat směs po celou noc. Popíjíme 2x až 3x denně. Lze doplnit stévií nebo medem.

Směs si lze přizpůsobit svému zdravotnímu stavu. Můžete některou z bylin vynechat, případně doplnit jinou, jako je např. květ ibišku, sušené jablko apod.

Obsahuje-li daná směs třezalku, užíváme maximálně 1 měsíc v kuse. Následuje pauza v délce cca 3 měsíce.