Čarodějná zahrada

Vytvoření vlastní zahrady, i malé zahrádky na balkoně, je přirozeným vyjádřením většiny čarodějnic (samozřejmě ne jen čarodějnic! :-) ).

Čarodějnice si nejčastěji zahradu utvářejí podle potřeby své práce - léčení, kouzla, výroba kadidel, k uctění božstev, apod.
Některé zahrady jsou naprosto nádherné svým uspořádáním, jinde jsou zahrádky nenápadné a není vůbec jasné, že jde právě o magickou zahrádku nějaké čarodějnice.



Podle staré tradice čarodějnice dokonce nikdy nic uměle nesázely - vždy si chodily pro bylinky do přírody a nechaly je na své zahradě růst přirozeně.
V dnešní době to ovšem úplně dobře nelze (i když sběr bylinek ve volné přírodě je vždy lepší - obsahuje větší množství účinných látek).

Takových zahrad si můžeme vytvořit mnoho a mnoho, níže dávám pár tipů, jaké rostliny do té které zahrady můžeme využít.



MĚSÍČNÍ ZAHRADA

Představte si, sedět v noci na zahradě, když svítí Měsíc a vám právě rozkvétají noční rostliny, začínají vonět,  a vy popíjíte čaj a kocháte se tou krásou...



Mezi rostliny rozkvétající v noci patří např.: pupalka dvouletá (květ kvete pouhých 24 hodin), povijnice bílá (pozor, jedovatá), tabák, durman (pozor, opět velmi jedovatý), mydlice lékařská, plamenka (odrůda Midnigt Candy)

Rostliny, které teprve v noci začínají vonět jsou např.: mečík (Gladiolus tristis), noční hyacint ( Polianthes tuberosa), jasmínovec vždyzelený, večernice vonná

Měsíční zahradu by měly tvořit rostliny s bílými, stříbřitými květy.



VÍLÍ ZAHRADA

Ať na vaší zahradě vytvoříte cokoli, vysadíte v podstatě jakékoli rostliny, víly stejně přilákáte. A proč? Protože vaše květiny přilákají spoustu včel, motýlů, a dalších tvorů. Ti jsou zase lákadlem pro víly. Vhodní je umístit budky, ptačí koupele, fontánky, rybníčky, vílí sošky.



Rostliny, které mají mimořádnou schopnost přivolat víly, jsou: řebříček, sedmikráska, levandule, tymián, šeřík, mochna, sporýš, petúnie, hlaváč, krásenka, ostálka, petrklíč, zvonky, jetel, třezalka, ze stromů pak líska, jeřabina, trnka, vrba, bříza, černý bez a taky muchomůrky.



ZAHRADA SABATŮ (SVÁTKŮ)

Taková zahrada je tvořena z bylin vhodných a používaných u jednotlivých svátků (sabatů). Můžeme si ji uspořádat jak se nám bude líbit - do spirál, kruhů, do tvaru pentagramu, nápaditosti se meze nekladou.



Samhain (Dušičky) - rozmarýn, pelyněk, dýně, vodnice, šalvěj, mučenka, česnek

Yule (zimní slunovrat, Vánoce) - voskovník, cesmína, břečťan, kostival, heřmánek, myrha, a další stálezelené rostliny

Imbolc (Hromnice) - vřes, šalvěj, heřmánek, šípky, sporýš, fialky, prvosenky

Ostara (jarní rovnodennost, Velikonoce) - konvalinky, řebříček, tymián, fialky, meduňka, krokus, narcis, tulipán, tužebník, jetel

Beltane (čarodějnice/1. máj) - všechny léčivé byliny, narcis, koriandr, kapradí, len, routa, růže, lesní jahody

Svatojánská noc (letní slunovrat) - sporýš, třezalka, levandule, šalvěj, máta, bazalka, yzop, vřes, slunečnice, kapradí, tužebník

Lammas (Dožínky) - pivoňka, lichořeřišnice, jetel, řebříček, sporýš, růže, slunečnice, mák, máta, aloe, chmel, kostival, měsíček, různé druhy obilí

Mabon (podzimní rovnodennost) - routa, řebříček, rozmarýn, měsíček, šalvěj, mučenka, šípky


Další zahrada může být třeba:

druidská - děhel andělika, borůvky, cesmína, kontryhel
zahrada Starého magického světa -  oměj, rulík, durman, blín, mák (opravdu hodně jedovatá zahrada, nedoporučuji!)
zahrada vážící se ke znamení horoskopu - zasadíme jakékoli rostliny, které patří konkrétním znamením
zahrada 4 živlů a stran - posvátné rostliny můžeme zasadit do 4 rohů naší zahrady, ve středu zahrady pak může být menší zahrádka spojující všechny čtyři strany

Možností je opravdu mnoho a je jen na vás, co krásného si na vlastní zahradě vytvoříte...

 
zdroj obrázků: Pinterest