Byliny I. - Základní využití bylin

Bylinky můžeme využívat zevnitř i zvenku. Základní možnosti jsou následující:



VNITŘNÍ POUŽITÍ BYLIN

  • nálev - klasický čaj, nálev děláme z listů, květů a zelených stonků, semen, ale i kůry, množství je většinou 1 čajová lžička sušených nebo 30 g čerstvých bylin na 0,5 litru vroucí vody, odstát necháme 5-15 minut, dle síly nálevu a dle použitých bylin, nálevy děláme jednodruhové nebo kombinací různých bylinek
  • studený nálev - do nekovové nádoby dáme 30 g čerstvých bylinek a zalijeme 0,5 l studené vody,  necháme vylouhovat 5-6 hodin
  • odvar - na odvary využijeme semena, kůru, kořeny, pupeny, použijeme 30 g sušených nebo 60 g čerstvých bylin na 0,5 litru vody, celé přivedeme k varu a mírně povaříme 10-15 minut
  • tinktury - použijeme 120 g sušených nebo 240 g čerstvých bylin a zalijeme 0,5 l vodky (i jiného alkoholu, více jak 60%), vodka by měla být 3x destilovaná, necháme 2 týdny v teple a denně protřepáváme, poté přefiltrujeme do tmavých lahviček, několikrát denně si nakapeme 5-15 kapek, dle požadovaného účinku, naší konstituce, apod.
  • sirupy - sirupy dělá každý jinak, někdo louhuje byliny, někdo udělá jen nálev, dodáme cukr (poměrně hodně, zase záleží na naší chuti a použití bylin) a povaříme, opět skladujeme v tmavých lahvích, nebo v temnu, a v chladu

 

VNĚJŠÍ POUŽITÍ BYLIN
 
  • koupel - přidáme 0,5 litru silnějšího nálevu nebo odvaru (lze přidat i samotné sušené byliny, příp. sůl s bylinami)
  • mast - základní výroba je následující: 25 dkg vazelíny, 2 polévkové lžíce bylin, povaříme cca 15 minut, lze přidat i různé oleje, zase záleží na osobních preferencích
  • olejový výluh - nařezané byliny zalijeme kvalitním rostlinným olejem a necháme v teple 2-3 týdny odstát, denně protřepáváme
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.